Blog
Gepubliceerd
op

OSNMA Authenticatie voor Smart Tacho 2 uitgesteld

De Smart Tacho 2 is een volledig goedgekeurde tachograaf, maar mist nog de OSNMA-authenticatie die oorspronkelijk was gepland. De Europese Commissie verwachtte dat OSNMA eind maart 2024 operationeel zou zijn, maar recentelijk hebben zij aangegeven dat dit nu niet eerder zal zijn dan eind juni 2024.

Wat is OSNMA-authenticatie?

De OSNMA-authenticatie controleert of het ontvangen satellietsignaal afkomstig is van Galileo, waardoor eventuele manipulatie van het signaal kan worden opgespoord. Zodra de Europese Commissie aangeeft dat OSNMA operationeel is, mogen er vanaf vijf maanden daarna alleen tachografen met deze authenticatie in nieuwe voertuigen worden geïnstalleerd. Omdat de verwachte publicatiedatum is uitgesteld tot eind juni betekent dit dat vanaf november 2024 alleen nog tachografen met OSNMA-authenticatie in nieuwe voertuigen mogen worden ingebouwd.

Fabrikanten hebben meer tijd nodig

TLN heeft, via de IRU (International Road Transport Union), aangedrongen op meer tijd voor voertuigfabrikanten om de update voor Smart Tacho 2 te testen. Dit verzoek komt voort uit de uitdagingen die zijn ondervonden tijdens de installatie van de Smart Tacho 2-transitietachograaf in de afgelopen maanden. De korte testperiode na de typegoedkeuring van de transitietachograaf heeft geleid tot complicaties.

Overleg met voertuigfabrikanten

Om deze problemen aan te pakken, is er overleg gevoerd met ACEA, de brancheorganisatie voor voertuigfabrikanten. Het doel van dit overleg is om ervoor te zorgen dat fabrikanten voldoende tijd krijgen om grondig te testen en eventuele problemen op te lossen, zodat de installatie van de vernieuwde Smart Tacho 2 na de introductie van OSNMA-authenticatie probleemloos verloopt.

Geen impact op Retrofit-deadlines

Deze vertraging heeft overigens geen impact op de deadlines voor het vervangen van oudere tachografen. Ons advies aan transportondernemers is daarom nog steeds: Begin op tijd met het plannen van je tachograaf retrofit. Heb je daar hulp bij nodig? Of wil je een offerte op maat ontvangen?
Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze servicepunten

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!