Blog
Gepubliceerd
op

OSNMA: Wat is het en waarom is het belangrijk?

In veel artikelen over de Slimme Tachograaf type 2 en het Mobility Package wordt gesproken over OSNMA? Wat is dit eigenlijk? En waarom is het belangrijk bij de transitie naar de Slimme Tacho 2?

Wat is OSNMA?

OSNMA staat voor Open Service Navigation Message Authentication. Het is een innovatieve functie van het Europese Global Navigation Satellite System (GNSS), Galileo*. Deze technologie is speciaal ontworpen om de authenticiteit van navigatieberichten van Galileo-satellieten te garanderen. De belangrijkste taak van OSNMA is het bestrijden van spoofing, waarbij valse navigatiesignalen worden uitgezonden om GNSS-ontvangers te misleiden. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de beveiliging en betrouwbaarheid van Galileo’s navigatiediensten.

* Galileo is Europa’s eigen satellietnavigatiesysteem, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS. Galileo is ontworpen en ontwikkeld door de Europese Unie in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Het doel van dit systeem is om een onafhankelijke, uiterst nauwkeurige en betrouwbare bron van satellietnavigatie te bieden voor zowel civiel als commercieel gebruik. Galileo biedt locatie- en timinginformatie over de hele wereld en is zeer nauwkeurige, wat essentieel is voor kritieke toepassingen in verschillende sectoren, waaronder transport.

De rol van OSNMA binnen de Slimme Tachograaf 2

Bij de introductie van de slimme tachograaf type 2 speelt OSNMA een cruciale rol. Deze geavanceerde tachografen, die verplicht zijn in nieuwe voertuigen binnen de Europese Unie, gebruiken GNSS-gegevens voor nauwkeurige locatiebepaling. OSNMA waarborgt de authenticiteit van deze gegevens, waardoor het risico op manipulatie door spoofing-aanvallen aanzienlijk vermindert. Dit verhoogt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens die essentieel zijn voor het handhaven van de regelgeving omtrent rij- en rusttijden in de transportsector.

Wanneer is OSNMA klaar?

De ontwikkeling en implementatie van OSNMA zijn in volle gang. Hoewel er geen specifieke einddatum is vastgesteld, wordt verwacht dat de technologie in de nabije toekomst volledig operationeel zal zijn. Deze voortgang is essentieel voor de volledige implementatie van de slimme tachograaf type 2, aangezien de betrouwbaarheid van locatiegegevens een sleutelrol speelt in hun functionaliteit.

Zijn slimme tachografen type 2 klaar voor OSNMA?

De huidige generatie slimme tachografen is ontworpen met het oog op toekomstige ontwikkelingen zoals OSNMA. Hoewel de exacte details variëren afhankelijk van de fabrikant en het model, is de verwachting dat de meeste slimme tachografen type 2 compatibel zullen zijn met OSNMA zodra het volledig beschikbaar is. Dit kan echter updates of aanpassingen vereisen, afhankelijk van de bestaande hardware en software.

Samenvatting

OSNMA speelt een fundamentele rol in de uitrol van de slimme tachograaf type 2, waarbij het een extra laag van beveiliging en betrouwbaarheid toevoegt aan de cruciale locatiegegevens die door deze apparaten worden gebruikt. Hoewel de volledige implementatie van OSNMA nog in ontwikkeling is, is de verwachting dat de slimme tachografen type 2 spoedig volledig zullen profiteren van deze geavanceerde technologie. Dit markeert een belangrijke stap vooruit in de veiligheid en efficiëntie van het Europese wegtransport.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!