Gepubliceerd
op

Tachograaf retrofit: handel nu, voorkom stilstand!

Voor 31 december van dit jaar moeten ongeveer 90.000 internationaal opererende vrachtwagens zijn voorzien van de nieuwste tachograaf. Voor augustus 2025 komen daar nog eens 50.000 vrachtwagens bij! Experts verwachten dat naarmate de deadline nadert, de wachhtijden flink zullen stijgen. Uit onderzoek van TLN blijkt dat lang niet alle ondernemers zich bewust zijn van de risicos.

Waarom de dringende actie nodig is

In het najaar van 2023 hield Transport en Logistiek Nederland (TLN) een korte survey over de retrofitting van de nieuwe slimme tachograaf. De resultaten toonden aan dat slechts 4 procent van de voertuigen die hiervoor in aanmerking komen, eind vorig jaar al waren uitgerust met de nieuwe tachograaf. Meer dan de helft van de ondervraagden had nog geen actie ondernomen, en degenen die het wel probeerden, liepen vaak tegen problemen aan.

Wat betekent dit voor jou?

Als je dit leest, is de kans groot dat je nog geen actie hebt ondernomen. Als dat het geval is, ben je niet de enige. Maar dit betekent ook dat er een groot risico is dat je voertuigen stil komen te staan als de tachograaf retrofit niet tijdig wordt uitgevoerd. Niemand weet exact hoeveel voertuigen nog van een nieuwe tachograaf voorzien moeten moeten worden, maar de schatting loopt in de miljoenen. Dit kan leiden tot logistieke chaos en verhoogde kosten.

Wanneer moet de retrofit zijn uitgevoerd?

Alle nieuwe voertuigen die sinds 31 augustus 2023 zijn geregistreerd moeten bij aflevering worden voorzien van een slimme tachograaf 2. De deadlines voor de retrofitting van tachografen zijn afhankelijk van de gewichtsklasse van het voertuig en het type tachograaf dat momenteel in het voertuig is geïnstalleerd.

  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een analoge of oude digitale tachograaf moeten voor 1 januari 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een 1e generatie slimme tachograaf moeten voor 19 augustus 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen vanaf 2.500 kg: Moeten voor juli 2026 worden voorzien van een slimme tachograaf 2.

Tip: Plan nu je retrofit

Om te voorkomen dat je voertuigen stil komen te staan, is het belangrijk om zo snel mogelijk een planning voor de retrofit te maken. Je kunt hiervoor terecht bij een van onze servicepunten. Plan de retrofit eventueel samen met regulier onderhoud en / of keuringen. Zo bespaar je tijd en geld. Wacht niet tot het laatste moment, want dan kunnen de kosten en wachttijden aanzienlijk stijgen.

Conclusie

De overstap naar de slimme tachograaf type 2 is een flinke uitdaging voor de transportsector. Met miljoenen vrachtwagens die nog moeten worden aangepast, is het risico op vertragingen en verhoogde kosten reëel. Daarom is het verstandig om nu in actie te komen.

Door op tijd een planning te maken en samen te werken met je werkplaats, kun je de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen.

Neem contact op met een servicepunt

Verder lezen

Ontdek meer over de Slimme Tachograaf versie 2 (G2V2/SMT2) en het Mobility Package.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!