FAQs

Veelgestelde vragen

 • Kan ik mijn huidige "oude" bestuurderskaart blijven gebruiken?

  Nee. Voor de Slimme Tachograaf type 2 heb je ook een nieuw type bestuurderskaart nodig. Dit wordt de Gen3 bestuurderskaart genoemd. Blijft je de “oude” kaart gebruiken dan riskeer je een boete. De nieuwe Gen3 bestuurderskaart kan worden aangevraagd bij het Kiwa Register via deze link: www.kiwaregister.com/nl/land/smart-tachograaf/bestuurderskaart

 • Welke fabrikanten bieden op dit moment een slimme tachograaf versie 2 aan?

  Op dit moment bieden twee fabrikanten een slimme tachograaf 2 aan. VDO Type DCTO 4.1 en Stoneridge SE5000 Smart 2.

 • Wat zijn de kosten voor het installeren van een de slimme tachograaf 2?

  De kosten voor de installatie van een slimme tacho 2 kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke kenmerken van het voertuig, de complexiteit van de installatie en eventuele extra onderdelen en diensten die nodig kunnen zijn. Neem contact op voor persoonlijk advies en een kostenraming.

 • Bij wie kan ik terecht voor een slimme tachograaf 2

  Neem contact op met een erkend adres voor het installeren van de slimme tachograaf 2. 

 • Kan ik de slimme tachograaf 2 zelf installeren?

  Het installeren de Slimme tachograaf 2 is een ingewikkeld proces. Het moet worden uitgevoerd door een erkende werkplaats. Dit komt omdat de tachograaf nauwkeurig moet worden gekalibreerd en getest om te voldoen aan de wettelijke eisen en om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert. Verder moet na de installatie van de tachograaf een installatieplaatje worden aangebracht en moet er een installatieattest worden opgesteld. Dit attest is een officieel document dat bevestigt dat de tachograaf correct is geïnstalleerd en gekalibreerd. Het attest moet worden bewaard en op verzoek aan de controlerende instanties worden getoond.

 • Wat zijn de verschillen tussen de slimme tachograaf 2 (SMT2 of G2V2) en slimme tachograaf versie 1?

  De Slimme tachograaf 2 (SMT2 of G2V2) is een geavanceerdere versie van de huidige digitale tachograaf en heeft een aantal extra functies en verbeteringen. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Registratie van grensovergangen;
  • Registratie van laad- en losactiviteiten;
  • Geavanceerde locatiebepaling met behulp van GNSS;
  • Verbeterde beveiliging;
  • Afstandsbediening en draadloze communicatie;
  • Integratie met andere systemen.
 • Wat is er nieuw aan de slimme tachograaf versie 2?

  De Slimme tachograaf versie 2, voldoet aan de aanpassingen van (EU) 799/2016 zoals beschreven in verordening (EU) 2021/1228, en bovendien aan de cabotageregels voor grensovergangen, laad- en losmomenten, berekeningen van arbeidstijdenregistratie en de nieuwe verkorte rust die tot twee keer achter elkaar genoten mag worden.

 • Wat als mijn voertuig in een andere lidstaat rijdt dan de lidstaat van registratie?

  Voertuigen die in een andere EU-lidstaat rijden dan de lidstaat van registratie met een analoge of digitale tachograaf moeten uiterlijk op 31 december 2024 een Slimme tachograaf versie 2 hebben. Voertuigen met een Slimme tachograaf versie 1 moeten uiterlijk op 18 augustus 2025 een Slimme tachograaf versie 2 hebben.

 • Is de smart tachograaf 2 verplicht voor nationaal transport?

  Alle nieuwe voertuigen die vanaf 31 augustus 2023 geregistreerd worden, moeten verplicht worden uitgerust met een Smart Tachograaf type 2 (SMT2 of G2V2). Ook wanneer deze voertuigen worden ingezet voor nationaal transport.

  Voertuigen die vóór deze datum zijn geregistreerd, hoeven alleen met een Smart Tachograaf 2 te worden uitgerust als ze worden gebruikt in internationaal (grensoverschrijdend) verkeer.

 • Voor welke voertuigen is de smart tacho 2 niet verplicht?

  Alle nieuwe voertuigen die vanaf 31 augustus 2023 geregistreerd worden, moeten verplicht worden uitgerust met een Smart Tachograaf type 2 (SMT2 of G2V2). Ook wanneer deze voertuigen worden ingezet voor nationaal transport.

  Voertuigen die vóór deze datum zijn geregistreerd, hoeven alleen met een Smart Tachograaf 2 te worden uitgerust als ze worden gebruikt in internationaal (grensoverschrijdend) verkeer.

  Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen op de tachograafplicht. In dit blogartikel zetten we ze voor je op een rij:
  Wanneer kom je in aanmerking voor tachograaf vrijstelling?

 • Wat zijn de consequenties van het niet tijdig instellen van een smart tacho 2?

  Als je na het verstrijken van de deadline niet over een smart tachograaf 2 beschikt, mag je niet met het voertuig de weg op.

 • Wat is de deadline voor het Installeren van een smart tachograaf 2?

  De deadline voor het laten installeren van een smart tacho 2 hangt af van de gewichtsklasse van het voertuig en van het type tachograaf waarmee het voertuig op dit moment is uitgerust:

  • Alle nieuw geregistreerde voertuigen met een kenteken én tenaamstelling van 31 augustus 2023 moeten direct worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een analoge of oude digitale tachograaf moeten voor 1 januari 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een 1e generatie slimme tachograaf moeten voor 19 augustus 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen vanaf 2.500 kg: Moeten voor juli 2026 worden voorzien van een slimme tachograaf 2.
 • Is het verplicht om een bus / touringcar te voorzien van een smart tachograaf 2?

  Bussen en touringcars die vanaf 31 augustus 2023 geregistreerd worden en meer dan 8 personen vervoeren (de bestuurder niet meegerekend) moeten worden uitgerust met een smart tacho 2 (SMT2 of G2V2). 

  Bussen die vóór deze datum zijn geregistreerd, hoeven alleen met een Smart Tachograaf 2 te worden uitgerust als ze worden gebruikt in internationaal (grensoverschrijdend) verkeer.

 • Moet mijn nieuwe truck worden voorzien van een Smart Tachograaf 2?

  Vanaf 31 december 2023 moeten nieuwe voertuigen van meer dan 3.500 kg voor internationaal goederenvervoer en bussen en touringcars die meer dan 8 personen vervoeren (de bestuurder niet meegerekend) een smart tacho 2 (SMT2 of G2V2) hebben. Dat betekent dat als kentekennummer én tenaamstelling van 21 augustus 2023 of later zijn, een smart tacho 2 verplicht is. Anders mag je niet met het voertuig de weg op.

 • Wanneer wordt de Slimme tachograaf versie 2 verplicht?

  Wanneer de smart tacho 2 verplicht is hangt af van de gewichtsklasse van het voertuig en van het type tachograaf waarmee het voertuig op dit moment is uitgerust:

  • Alle nieuw geregistreerde voertuigen met een kenteken én tenaamstelling van 31 augustus 2023 moeten direct worden voorzien van een slimme tachograaf 2.
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een analoge of oude digitale tachograaf moeten voor 1 januari 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een 1e generatie slimme tachograaf moeten voor 19 augustus 2025 worden voorzien van een slimme tachograaf 2;
  • Voertuigen vanaf 2.500 kg: Moeten voor juli 2026 worden voorzien van een slimme tachograaf 2.
 • Wat is een Slimme tachograaf versie 2?

  De Slimme tachograaf versie 2, ook wel SMT2 of G2V2 genoemd, is een apparaat dat de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van een voertuig registreert. Deze tachograaf heeft extra functionaliteiten zoals het registreren van grenspassages, laad- en losactiviteiten, en de positie van het voertuig.