Blog
Gepubliceerd
op

De tachograaf retrofit, uiterlijk 1 januari 2025

De transportsector staat op het punt van een grote verandering met de komst van de Smart Tachograaf 2. Deze nieuwe generatie tachograaf is vanaf 21 augustus verplicht voor alle nieuw geregistreerde voertuigen. Daarna komen voertuigen aan de beurt die nu nog zijn uitgerust met een ouder type tachograaf.

Nieuwe functionaliteiten en handhaving

Naast de traditionele handhaving op rij- en rusttijden, zal de Smart Tacho 2 ook een rol spelen in de controle op cabotage en detachering. Dit heeft geleid tot de toevoeging van nieuwe functionaliteiten aan het apparaat. De Europese Commissie heeft recentelijk een uitvoeringsverordening aangenomen die de overgangsmaatregelen voor de introductie van deze nieuwe tachograaf beschrijft. Deze verordening is inmiddels gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Retrofit: Een noodzakelijke stap in 2025

2025 is een belangrijk jaar voor de transportsector. Alle tachografen in internationaal rijdende voertuigen moeten dan vervangen zijn, een proces dat bekend staat als de “retrofit“. Voertuigen uitgerust met een analoge of digitale tachograaf moeten vanaf 1 januari 2025 een Smart Tacho 2 hebben. Voor voertuigen met een Smart Tacho 1 is de deadline 19 augustus 2025. Bovendien moeten vanaf 1 juli 2026 alle internationaal rijdende voertuigen met een totaalgewicht vanaf 2500 kg uitgerust zijn met een Smart Tacho 2.

Transitietachograaf en toekomstige updates

Interessant is dat de Smart Tacho 2 in eerste instantie zal functioneren als een “transitietachograaf”. Dit komt omdat een extra beveiligingssignaal, de OSNMA-authenticatie, nog in de testfase zit. Dit signaal biedt extra beveiliging voor het Galileo-satellietsignaal dat de positie van het voertuig vastlegt. Hoewel er momenteel geen software-update nodig is zodra het OSNMA-signaal operationeel is, heeft de Europese Commissie de deur open gelaten voor mogelijke verplichte updates in de toekomst. Dankzij inspanningen vanuit Nederland zijn extra kosten voor ondernemers voorkomen door deze update voorlopig niet verplicht te stellen.

Bereid je goed voor

Met de komst van de Smart Tacho 2 en de bijbehorende retrofit-uitdagingen is het essentieel voor transportbedrijven om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Door proactief te handelen en de juiste voorbereidingen te treffen, kunnen bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe regelgeving en zorgen voor een soepele overgang naar de nieuwe generatie tachografen.

Ons advies aan ondernemers is om op tijd te beginnen. Inventariseer de behoefte en vraag op tijd offertes aan voor de retrofit of installatie de Smart Tacho 2. Zo weet je zeker dat jouw wagenpark klaar is zodra de deadline nadert.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!