Blog
Gepubliceerd
op

Waar kan ik terecht voor een tachograaf retrofit?

De transportsector is continu in beweging, en met de komst van de slimme tachograaf type 2 staan transporteurs en chauffeurs voor een nieuwe uitdaging: de tachograaf retrofit. Maar wat houdt dit precies in, waarom is het verplicht en bij wie kun je terecht voor deze retrofit? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is een tachograaf retrofit?

Een tachograaf retrofit is het proces waarbij oudere voertuigen, die zijn uitgerust met een analoge of een eerste generatie digitale tachograaf, worden voorzien van de nieuwere slimme tachograaf type 2. Deze nieuwe generatie tachograaf biedt geavanceerdere functies en is ontworpen om nauwkeurigere en veiligere registraties van rij- en rusttijden te bieden.

Waarom is het verplicht?

De verplichting voor de tachograaf retrofit komt voort uit de wens van de Europese Unie om de veiligheid op de wegen te verhogen en fraude tegen te gaan. De regels en wetten hiervoor zijn samengevoegd in het zogenaamde Mobility Package. De slimme tachograaf type 2 heeft geavanceerde functies die manipulatie moeilijker maken en zorgt voor een betere handhaving van de rij- en rusttijden. Bovendien speelt het een rol bij de controle op cabotage en detachering, wat bijdraagt aan een eerlijkere transportmarkt.

Deadlines

Het is verstandig om de deadlines voor de tachograaf retrofit in de gaten te houden. Alle nieuwe vrachtwagens en bussen moeten uiterlijk 31 december 2023 zijn uitgerust met de slimme tachograaf type 2. Voor voertuigen met een oudere, analoge tachograaf is de deadline 1 januari 2025. Het is dus zaak om tijdig te beginnen met de voorbereidingen!

Wat kost een slimme tachograaf type 2?

Bij een retrofit is iedere situatie anders. De kosten voor een tachograaf retrofit variëren daarom. De prijs is afhankelijk van het soort voertuig, de aanwezige uitrusting en het type nieuwe tachograaf dat je kiest. Een lage vanafprijs is daarom in veel gevallen niet eerlijk, omdat in de praktijk vaak blijkt dat er meerwerk nodig is. Wij hanteren daarom geen vanafprijzen. In plaats daarvan ontvang je van ons een eerlijke offerte op maat.

Wil je een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bij wie kan ik terecht voor een tachograaf retrofit?

Een retrofit naar een slimme tachograaf 2 mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde werkplaats. Dit is van belang omdat de tachograaf zorgvuldig gekalibreerd en gecontroleerd moet worden om te waarborgen dat hij aan de wettelijke normen voldoet en naar behoren werkt.
Het is belangrijk om te kiezen voor een erkende inbouwpartner die niet alleen de installatie verzorgt, maar je ook kan adviseren en ondersteunen bij vragen en eventuele problemen.

Deze website is een initiatief van Loven en GTO. Beide bedrijven zijn ervaren in in de installatie en ijking van tachografen en zijn gecertificeerd om slimme tachograaf type 2 te monteren en te ijken.

Geautoriseerde inbouw partner Slimme tachograaf service

Advies of direct een offerte?

Heb je vragen over de retrofit of wil je direct een eerlijke offerte op maat ontvangen?
Neem dan contact op met een servicepunt in de buurt. We helpen je graag!

Neem contact op met een servicepunt

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!