Blog
Gepubliceerd
op

Alles dat je moet weten over tachograaf ijkingen

In de wereld van professioneel wegtransport is de tachograaf niet meer weg te denken. Het regelmatig ijken van tachografen is belangrijk voor het waarborgen van nauwkeurige registraties, wat van groot belang is voor zowel de veiligheid op de weg als voor het naleven van de transportwetgeving.

Wat is tachograaf ijken?

Het ijken van een tachograaf is een proces waarbij het apparaat wordt gecontroleerd en gekalibreerd. Deze procedure is belangrijk om te verzekeren dat de tachograaf betrouwbaar de rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstanden registreert. Dit proces is niet alleen verplicht om de twee jaar, maar ook noodzakelijk na vervanging van de tachograaf, bij wijzigingen in bandenmaat of na spanningsonderbrekingen bij digitale tachografen. Ook bij een retrofit naar een Slimme Tachograaf type 2 moet er opnieuw geijkt worden. Tijdens de ijking worden cruciale onderdelen van het tachograafsysteem verzegeld om manipulatie te voorkomen.

Waarom is het belangrijk?

Een nauwkeurig geijkte tachograaf is fundamenteel voor het handhaven van de rijtijdenwetgeving en verkeersveiligheid. Deze apparaten zijn verplicht in voertuigen vanaf 3.500 kg totaalgewicht, inclusief vrachtwagens, touringcars en in sommige gevallen bestelauto’s. De tachograaf speelt een sleutelrol in het waarborgen van eerlijke concurrentie in de transportsector en het voorkomen van vermoeidheid bij bestuurders. Het niet gebruiken van een correct werkende tachograaf kan leiden tot hoge boetes, met bedragen tot 4.400 Euro.

Gevolgen van rijden met een niet geijkte tachograaf

Het rijden met een niet geijkte tachograaf is een ernstige overtreding die niet alleen kan leiden tot boetes, maar ook juridische consequenties kan hebben. Een niet correct functionerende tachograaf brengt de verkeersveiligheid in gevaar en kan leiden tot onnauwkeurige registratie van rijtijden, wat een risico vormt voor zowel de chauffeur als andere weggebruikers.

Is ijken verplicht na een retrofit?

Ja, na een retrofit is het vaak verplicht om de tachograaf opnieuw te ijken. Dit zorgt ervoor dat de tachograaf correct blijft werken met de nieuwe configuratie van het voertuig.

Wat kost een tachograaf ijken?

De kosten voor het ijken van een tachograaf variëren afhankelijk van het servicepunt en het type tachograaf. Ondanks de kosten is het een noodzakelijke investering voor het waarborgen van de verkeersveiligheid en het naleven van de wet.

Wie is bevoegd om tachografen te ijken?

Het ijken van tachografen mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde technici. Deze technici volgen een specifieke opleiding en moeten slagen voor een examen bij het IBKI om bevoegd te worden verklaard. Dit zorgt ervoor dat de tachograaf ijkingen deskundig en volgens de geldende regelgeving worden uitgevoerd.

Waar wie kun je terecht?

Voor het ijken van een tachograaf kun je terecht bij erkende tachograafservicecentra en gecertificeerde werkplaatsen. Deze gespecialiseerde dienstverleners zorgen voor een deskundige ijking en naleving van de wettelijke vereisten.

Conclusie

Het regelmatig en correct ijken van tachografen is wettelijk verplicht om de twee jaar. Ook na vervanging van de tachograaf, bij wijzigingen in bandenmaat of bij een spanningsonderbreking (bij digitale tachografen) moet er opnieuw worden geijkt. Het zorgt ervoor dat de verkeersveiligheid wordt gewaarborgd, wetgeving wordt nageleefd, en voorkomt hoge boetes.

Ben jij klaar voor de overstap?

Vanaf 2025 wordt de slimme tachograaf versie 2 verplicht voor alle voertuigen boven 3,5 ton in het internationale wegverkeer. Begin op tijd met het ombouwen van jouw voertuig(en) om problemen te voorkomen.

De servicepunten van Smarttachograaf.nl staan voor je klaar met betrouwbare tachograafservice tegen concurrerende prijzen. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.