Gepubliceerd
op

Nieuwe generatie slimme tachograaf: DTCO 4.1 en meer!

Alles wat je moet weten over de nieuwe generatie slimme tachograaf versie 2

Vanaf 21 augustus 2023 geldt een nieuwe regel: voertuigen die nieuw geregistreerd worden, moeten uitgerust zijn met de tweede generatie slimme tachograaf (G2V2 / SMT2). Voor VDO is dit de DTCO 4.1. Hier lees je alles over deze innovatie en wat je in de toekomst kunt verwachten.

De recentelijk geïntroduceerde tweede generatie slimme tachograaf van VDO, de DTCO 4.1, voldoet aan alle wettelijke eisen, inclusief de positie-authenticatie van OSNMA. Momenteel wordt deze authenticatie echter alleen in het openbare/testgedeelte van het Galileo OSNMA-systeem toegepast. De officiële goedkeuring door de EUSPA (European Union Agency for the Space Program) moet nog plaatsvinden. De goedkeuring zal later komen dan de ingangsdatum van de nieuwe tachograaf. Daarom krijgt de DTCO 4.1 tachograaf firmware zonder OSNMA-authenticatie tot de goedkeuring er is. Alle tachografen met dezelfde softwarefunctionaliteit van verschillende merken worden door de EU aangeduid als ‘transitietachografen’. Zodra de OSNMA-authenticatie wordt goedgekeurd, kunnen de tachografen deze functie ondersteunen.

Wat merkt de bestuurder hiervan?

Volgens de EU-regels zou de bestuurder geen merkbare veranderingen moeten ervaren. Bij de definitieve goedkeuring van het Galileo OSNMA-systeem mogen er geen problemen met de werking van de tachograaf ontstaan, noch mag de bestuurder foutmeldingen krijgen. Voertuigen die al geleverd zijn, hoeven niet direct bijgewerkt te worden. Echter, voertuigen die na de goedkeuring van Galileo OSNMA worden geregistreerd, moeten wel voorzien zijn van de juiste tachograaffirmware (er geldt een overgangsperiode). Op dit moment moet de EU nog beslissen of transitietachografen verplicht geüpdatet moeten worden om OSNMA-ondersteuning te kunnen bieden.

Met de DTCO 4.1 tachograaf en de nieuwe generatie slimme tachograaf staan we klaar voor de toekomst van transport en logistiek. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en mogelijkheden die deze innovatie met zich meebrengt. Heb je vragen over wat dit voor jouw wagenpark betekent? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!