Blog
Gepubliceerd
op

Belangrijke Update: Tijdelijke handhavingsstop G2/V1-Tachografen

De Europese Commissie heeft recentelijk een belangrijke beslissing genomen die van invloed is op de transportsector. Er is toestemming gegeven voor een tijdelijke handhavingsstop voor bepaalde voertuigen die zijn uitgerust met een “oude” G2/V1-tachograaf. Deze beslissing, ondersteund door onze minister van Infrastructuur en Waterstaat, biedt tijdelijke verlichting voor transportbedrijven en chauffeurs. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze recente ontwikkeling.

Tolerantieperiode voor G2/V1-Smart Tachograaf

Deze tijdelijke handhavingsstop is van toepassing op voertuigen (voor personen- en beroepsvervoer met een toegestane max. massa van meer dan 3.500 kg) die tussen 21 augustus en 31 december 2023 op de weg zijn of worden toegelaten (Datum Eerste Toelating) en die zijn uitgerust met een G2/V1-tachograaf. Deze voertuigen mogen tot 19 augustus 2025 blijven rijden met de “oude” tachograaf, waarna een retrofit naar de G2V2 tachograaf vereist is. Dit geldt zowel voor nationaal als internationaal vervoer.

Wat betekent dit voor voertuigen met een DET na 1 Januari 2024?

Let op: De handhavingsstop is alleen van toepassing op voertuigen die tussen 21 augustus en 31 december 2023 op de weg zijn of worden toegelaten. Voor voertuigen met een Datum Eerste Toelating vanaf 1 januari 2024 is de situatie anders. Deze voertuigen moeten vanaf het begin uitgerust zijn met een Slimme tachograaf type 2 (G2V2). Dit is in overeenstemming met de nieuwste regelgeving en zorgt ervoor dat alle nieuwe voertuigen voldoen aan de meest recente standaarden voor rij- en rusttijdenregistratie.

Meer informatie via het RDW

Belangrijk om te weten is dat vanaf 1 januari 2024 alle relevante wijzigingen te vinden zijn op de website techograaf-handboek.rdw.nl.

Conclusie

Deze tijdelijke handhavingsstop biedt een adempauze voor de transportsector, maar het is belangrijk om vooruit te plannen en te anticiperen op de toekomstige vereisten. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en bereid je voor op de noodzakelijke aanpassingen. Door nu actie te ondernemen, kun je toekomstige complicaties en mogelijke boetes voorkomen.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!