Blog
Gepubliceerd
op

Wat heb je nodig bij een tachograaf retrofit?

Het upgraden naar de slimme tachograaf type 2 is verplicht voor transportbedrijven die actief zijn in internationaal vervoer. We noemen deze upgrade ook wel een tachograaf retrofit. De vernieuwde slimme tachograaf type 2 voldoet aan de nieuwste Europese regelgeving en biedt geavanceerde functies zoals automatische registratie van grensovergangen en laad- en losmomenten. Een retrofit omvat meer dan alleen het vervangen van de tachograaf zelf. Ontdek in dit artikel welke onderdelen en stappen nodig zijn voor een succesvolle overstap naar de slimme tachograaf type 2.

De slimme tachograaf type 2

Het belangrijkste onderdeel is de slimme tachograaf versie 2. Deze vernieuwde tachograaf is voorzien van geavanceerde functies om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving.

VDO slimme tachograaf type 2

Een aantal nieuwe functies zijn:

  • Registratie van laden en lossen: Houdt automatisch bij wanneer het voertuig laadt of lost.
  • Automatische locatieregistratie: Registreert automatisch de locatie van het voertuig bij het selecteren van laden of lossen.
  • Registratie van grenspassages: Registreert automatisch wanneer het voertuig een landsgrens passeert.
  • Weergave van land: Toont automatisch het land waarin het voertuig zich bevindt.
  • Beveiliging van GNSS-signaal: Verhoogde beveiliging van het GNSS-signaal door middel van het OSNMA-signaal.
  • Extra bewegingssignaal: Biedt aanvullende bewegingsinformatie.
  • Uitgebreide DSRC-gegevens: DSRC-gegevens omvatten nu ook de maximale rijtijd, die op afstand kan worden uitgelezen.
  • Smartphonebediening: De tachograaf kan via een app op de smartphone worden bediend.

Op dit moment zijn er twee fabrikanten die een smart tachograaf type 2 aanbieden met een typegoedkeuring: de VDO DTCO 4.1 en de Stoneridge SE5000 Smart 2. De kosten van een enkele tachograaf, exclusief montage en ijken, bedragen ongeveer €795, exclusief inbouw, ijking en andere onderdelen.

Antenne, kabels en sensoren

Naast het vervangen van de tachograaf is het in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om de DSRC-antenne, kabels en KITAS-sensoren te vervangen. De DSRC-functionaliteit zorgt ervoor dat de tachograafdata op korte afstand gecommuniceerd kan worden naar controleapparatuur van handhavingsinstanties zoals de IL&T. De KITAS-sensor, gemonteerd in de versnellingsbak, geeft snelheidspulsen door aan de tachograaf via een speciale chip.

Een Gen3-chauffeurskaart

Gen3 Bestuurderskaart

Elke chauffeur die een voertuig bestuurt dat is uitgerust met een slimme tachograaf, heeft een Gen3-chauffeurskaart nodig. Deze persoonlijke kaart registreert je rij- en rusttijden en kan worden aangevraagd bij het Kiwa Register (zie de link onderaan dit artikel). Het is verstandig om deze nieuwe kaart tijdig aan te vragen en altijd bij je te hebben om boetes te vermijden.

Uitleesapparatuur

DLKPro S Download Key voor smart tacho 2

Om te controleren of de chauffeur de rij- en rusttijden naleeft en de vrachtwagen correct gebruikt, dien je de tachograafdata regelmatig te downloaden. Dit kan met een handmatige downloadkey. Bovendien moet het voertuig verplicht worden uitgerust met een antenne waarmee de tachograaf op afstand kan worden uitgelezen door controlerende instanties.

Wie mag een retrofit uitvoeren?

De Slimme Tachograaf 2 mag alleen worden geïnstalleerd door gecertificeerde werkplaatsen. De nieuwe installatie dient na montage te worden geeijkt. Dat kan alleen bij door het RDW erkende ijkingsstations. De servicepunten van Smarttachograaf.nl hebben de vereiste certificeringen en ervaring om alle werkzaamheden rondom tachografen professioneel te verzorgen.

Wacht niet te lang met de tachograaf retrofit

De upgrade naar een slimme tachograaf type 2 is een verplichte stap voor transportbedrijven die in de EU actief zijn in internationaal (grensoverschrijdend) vervoer. Naar verwachting moeten ongeveer 6,7 miljoen voertuigen vóór de deadline van 19 augustus 2025 zijn omgebouwd. We raden je daarom aan om op tijd te beginnen met de voorbereidingen.

Links:

Gen 3 Bestuurderskaart aanvragen – Kiwa register
Tachograafdata op afstand uitlezen – Tachobyte

Ben jij klaar voor de overstap?

Vanaf 2025 wordt de slimme tachograaf versie 2 verplicht voor alle voertuigen boven 3,5 ton in het internationale wegverkeer. Begin op tijd met het ombouwen van jouw voertuig(en) om problemen te voorkomen.

De servicepunten van Smarttachograaf.nl staan voor je klaar met betrouwbare tachograafservice tegen concurrerende prijzen. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.