Blog
Gepubliceerd
op

Wat kost een smart tacho 2 retrofit?

De smart tacho 2 wordt verplicht voor al het internationaal vrachtvervoer in de EU. Dat betekent dat alle voertuigen die momenteel zijn uitgerust met een ouder type tachograaf, moeten worden voorzien van een smart tacho 2. Het ombouwen van een ouder type tachograaf naar een smart tacho 2 wordt een “tachograaf retrofit” genoemd.

Wat zijn de kosten die hiermee gepaard gaan? In dit artikel bekijken we de kosten van een tachograaf retrofit.

Wat is een tachograaf retrofit?

Een tachograaf retrofit betekent dat oudere voertuigen, uitgerust met een analoge of eerste generatie digitale tachograaf, worden geüpgraded naar de nieuwere smart tacho 2. Deze geavanceerde tachograaf heeft verbeterde functies voor nauwkeurigere en veiligere registraties van rij- en rusttijden. Deze upgrade omvat meer dan alleen de tachograaf vervangen; vaak moeten ook sensoren, antennes en kabels worden vervangen. Tot slot moet de tachograaf verplicht worden geijkt voor correcte werking.

Waarom is het verplicht?

De Europese Unie heeft het gebruik van de smart tacho 2 verplicht gesteld voor internationaal (grensoverschrijdend) vervoer. Dit om de veiligheid op de wegen te verhogen en fraude te verminderen. De smart tacho type 2 heeft functies die manipulatie bemoeilijken en draagt bij aan een betere handhaving van rij- en rusttijden.

Deadlines voor upgrade naar de Smart Tacho 2

Het is verstandig om de deadlines in de gaten te houden. De deadline voor het laten installeren van een smart tacho 2 hangt af van de gewichtsklasse van het voertuig en van het type tachograaf waarmee het voertuig op dit moment is uitgerust:

  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een analoge of oude digitale tachograaf moeten voor 1 januari 2025 worden voorzien van een smart tacho 2;
  • Voertuigen > 3.500 kg die zijn uitgerust met een 1e generatie slimme tachograaf moeten voor 19 augustus 2025 worden voorzien van een smart tacho 2;
  • Voertuigen vanaf 2.500 kg: Moeten voor juli 2026 worden voorzien van een smart tacho 2.

Wat kost een retrofit?

Iedere retrofit is anders. Afhankelijk van de oude installatie zullen verschillende onderdelen al dan niet vervangen moeten worden. De tachograaf zelf kost €795 (Nieuwprijs VDO DCTO 4.1, bij afname van 1 stuk). De overige componenten en installatie zijn maatwerk, afhankelijk van het type voertuig en de aanwezige installatie.
Pas daarom op met lage vanafprjzen. Deze prijzen lijken op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar de kosten kunnen al snel hoger uitvallen dan verwacht!

Conclusie

De upgrade naar een smart tacho type 2 is een verplichte stap voor transportbedrijven die actief zijn in internationaal vervoer. Hoewel er in de markt regelmatig gebruik wordt gemaakt van lage vanafprijzen kan dit misleidend zijn. Iedere retrofit is namelijk anders waardoor de daadwerkelijke kosten variëren.

Bij wie kan ik terecht voor een retrofit?

De ombouw naar een smart tacho 2 mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde werkplaats. Onze servicemonteurs hebben de expertise, kennis en certificeringen om alle gangbare tachograafwerkzaamheden professioneel uit te voeren. Wij zijn gecertificeerd inbouwpartner van zowel VDO als Stoneridge tachografen en hebben jarenlange ervaring in de installatie en ijking van tachografen.

Maak direct een afspraak bij een servicepunt in de buurt

Ben jij klaar voor de overstap?

Vanaf 2025 wordt de slimme tachograaf versie 2 verplicht voor alle voertuigen boven 3,5 ton in het internationale wegverkeer. Begin op tijd met het ombouwen van jouw voertuig(en) om problemen te voorkomen.

De servicepunten van Smarttachograaf.nl staan voor je klaar met betrouwbare tachograafservice tegen concurrerende prijzen. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.