Gepubliceerd
op

Moet ik mijn tachograaf vervangen?

In dit artikel geven we je een overzicht van de redenen waarom deze nieuwe tachograaf nodig is, wie de overstap moet maken, en wat de gevolgen zijn als je dat niet (op tijd) doet. Daarnaast leggen we uit wanneer deze nieuwe regels ingaan en geven we inzicht in de kosten en waar je terecht kunt voor een professionele installatie. Lees verder om volledig op de hoogte te blijven van deze belangrijke verandering in de transportsector.

Waarom tachograaf vervangen?

De introductie van de Slimme Tachograaf 2 komt voort uit de behoefte aan meer transparantie en nauwkeurigheid in de transportsector. Deze nieuwe tachograaf, die deel uitmaakt van het EU Mobility Package, is uitgerust met geavanceerde functies. Hij registreert niet alleen je locatie bij het passeren van landsgrenzen, maar ook de datum, tijd en kilometerstand van je voertuig. Dit maakt het eenvoudiger om toezicht te houden op cabotage en detachering. Kortom, de Slimme Tachograaf 2 voldoet aan de nieuwste EU-verordeningen en biedt meer veiligheid en controle.

Moet iedereen overstappen naar de slimme tachograaf 2?

Voor het merendeel van de voertuigen in de transportsector wordt de Slimme Tachograaf 2 verplicht. Voertuigen die goederen vervoeren, evenals bussen of touringcars die meer dan acht passagiers vervoeren, moeten voor een bepaalde deadline voorzien zijn van deze tachograaf. Dit geldt echter niet voor voertuigen die alleen binnen de landsgrenzen blijven of voertuigen voor niet-commercieel vervoer, zoals oldtimers en campers. Bepaalde activiteiten, zoals bergingsvoertuigen binnen een straal van 100 kilometer en noodhulptransporten, zijn ook vrijgesteld. Zorg dat je op de hoogte bent van de uitzonderingen op de tachograafplicht, zodat je weet of deze regelgeving op jou van toepassing is.

Wanneer wordt de Slimme Tachograaf 2 verplicht?

De verplichte invoering van de Slimme Tachograaf 2 hangt af van het type voertuig en de huidige tachograaf. Nieuwe voertuigen die na 31 augustus 2023 zijn geregistreerd, moeten bij aflevering al voorzien zijn van de nieuwe tachograaf. Voor andere voertuigen gelden de volgende deadlines:

  • Voertuigen > 3.500 kg met een analoge of oude digitale tachograaf: vóór 1 januari 2025 vervangen.
  • Voertuigen > 3.500 kg met de eerste generatie slimme tachograaf: vóór 19 augustus 2025 vervangen.
  • Voertuigen vanaf 2.500 kg: vóór juli 2026 vervangen.

Wat gebeurt er als je niet op tijd overstapt?

De Europese Commissie heeft de implementatiedatum jaren geleden vastgesteld en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal streng toezien op naleving van deze regels. Zonder een nieuwe tachograaf riskeer je boetes en mag je niet internationaal rijden. Meestal is het transportbedrijf dat bij overtredingen de boete ontvangt. Echter, als een chauffeur fraudeert, bijvoorbeeld door met de kaart van een ander te rijden, krijgt hij of zij de boete persoonlijk. Daarnaast kan het niet voldoen aan de eisen ook impact hebben op de planning van je bedrijf.

Wat kost een tachograaf retrofit?

De kosten van een retrofit variëren. De prijs van een nieuwe tachograaf is €795, maar de totale kosten hangen af van het type voertuig en de bestaande installatie. De overige componenten en installatie zijn daarom maatwerk, afhankelijk van het type voertuig en de aanwezige installatie.
Pas dus op met aantrekkelijke lage (vanaf)prijzen want extra onderdelen en installatiekosten kunnen de kosten hoger maken dan verwacht!

Waar kan ik terecht?

Alleen gecertificeerde werkplaatsen mogen de installatie van de Slimme Tachograaf 2 uitvoeren. Alle bij Smarttachograaf.nl aangesloten servicepunten hebben de expertise en certificeringen om gangbare werkzaamheden rondom tachografen professioneel uit te voeren. We raden je aan om op tijd te beginnen met het inwinnen van informatie, offertes en het inplannen van de tachograaf retrofit. Zo weet je zeker dat je ook na de deadline zorgeloos de weg op kan.

Zoek een servicepunt in de buurt

Verder lezen

Ontdek meer over de Slimme Tachograaf versie 2 (G2V2/SMT2) en het Mobility Package.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!