Blog
Gepubliceerd
op

Alles wat jij moet weten over de SMT2 tachograaf

Als je in de transportsector werkt, is het essentieel dat je goed op de hoogte bent van de SMT2 tachograaf. Deze geavanceerde digitale tachograaf is een cruciaal instrument voor het bijhouden van rij- en rusttijden. Maar wat is een SMT2 tachograaf precies, en voor welke voertuigen is deze verplicht? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een SMT2 Tachograaf?

De SMT2 tachograaf, ook bekend als de slimme of digitale tachograaf, is een apparaat dat in bepaalde voertuigen geïnstalleerd moet worden om rij- en rusttijden te registreren. Deze geavanceerde versie van de tachograaf biedt verschillende slimme functies, zoals automatische registratie van grensoverschrijdingen en gedetailleerde gegevensopslag.

Voor welke voertuigen is de SMT2 Tachograaf verplicht?

De SMT2 tachograaf is verplicht voor alle nieuwe zware bedrijfsvoertuigen die na een bepaalde datum zijn geregistreerd. Dit geldt voor vrachtwagens en bussen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram. Ook reeds geregistreerde voertuigen die worden ingezet voor grensoverschrijdend vervoer moeten op termijn worden voorzien van een SMT2 tachograaf. Dit noemen we een tachograaf retrofit. Het is belangrijk dat je als transportondernemer of chauffeur weet of jouw voertuig aan deze eis moet voldoen.

Tip: Raadpleeg de tijdlijn op onze homepage om te zien wanneer jouw voertuig(en) moeten worden voorzien van de SMT2

Voordelen van de SMT2 Tachograaf

Met de SMT2 tachograaf kun je niet alleen voldoen aan wettelijke vereisten, maar het biedt ook voordelen voor jouw bedrijfsvoering. De nauwkeurige registratie van rij- en rusttijden helpt bij het efficiënt plannen van routes en het naleven van de arbeidstijdenwetgeving.

Hoe werkt de SMT2 Tachograaf?

De SMT2 tachograaf werkt door gegevens te verzamelen via sensoren in het voertuig. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen op de bestuurderskaart en in het geheugen van de tachograaf. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze gegevens correct worden bijgehouden en beschikbaar zijn bij controles.

Conclusie: Wees goed voorbereid op de SMT2 Tachograaf

Als je in de transportsector werkt, is het essentieel dat je goed voorbereid bent op de SMT2 tachograaf. Zorg dat je weet of jouw voertuigen aan deze verplichting moeten voldoen en dat je de voordelen en werking van dit systeem begrijpt. Zo kun je zorgen voor een veilige en efficiënte bedrijfsvoering en voorkom je eventuele boetes voor het niet tijdig voldoen aan de aangepaste regelgeving.

Ben jij klaar voor de overstap?

De overstap naar het Mobility Package brengt grote veranderingen met zich mee. We raden je aan om op tijd in kaart te brengen wat de impact gaat zijn voor jouw onderneming.

Heb je hulp nodig of wil je een offerte ontvangen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!